Slag van Jena
De prent ‘De slag van Jena – Bataille de Jena’ werd met vier aparte houtblokken gedrukt. De afbeeldingen zijn steeds voorzien van een tweetalige tekst. De slag van Jena vond plaats in 1806 en werd uitgevochten tussen Frankrijk en Pruisen.
De vier delen van de prent beelden telkens een ander moment van de veldslag af. Op de bovenste rij staan vijf cavaleristen afgebeeld die elkaar bekampen met sabels en vuurwapens. De tekst onder de prent verduidelijkt dat het om soldaten van de Ancienne garde gaat, een elite-eenheid in het Napoleontische leger.
De tweede rij toont Mamlukse soldaten die in gevecht zijn met Pruisische ruiters. Eén van de Mamlukken heeft net zijn tegenstander gedood, terwijl de tweede nog volop vecht met een Pruisische soldaat. Mamlukken waren oorspronkelijk niet-Arabische slaven die als soldaat dienden voor Arabische dynastieën. Na Napoleons veldtocht naar Egypte, in 1798, richtte hij een korps voor Mamlukken op in het Franse leger. De Mamlukse soldaten zijn herkenbaar aan hun kromzwaard en tulband.
Op de derde band zijn vier ruiters afgebeeld: twee dragonders, achternagezeten door twee huzaren. Eén van de dragonders draagt een vlag terwijl de andere zijn wapen afvuurt in de richting van hun achtervolgers. Op de onderste rij zien we een kurassier: met geheven sabel stort hij zich op een Pruisische soldaat, die net zelf een ruiter gedood heeft. Rechts op deze rij blaast een andere kurassier op zijn trompet.
In de slag bij Jena behaalde het Franse leger een klinkende overwinning. De prent droeg discreet bij aan Napoleons verheerlijking.
Lukas Janssens