Een 19de-eeuws prikblok, van griffioen tot distelvink
In de 19de eeuw werden sommige mannekesbladen ook als kinderspel gebruikt. Zo is deze prent een sprekend voorbeeld van de zogenaamde 'stekebeeldekes': kinderen knipten of prikten de afbeeldingen uit en verstopten ze tussen de bladen van een boek. Dan kon het spel beginnen. Om beurten stak elke speler met een naald in de boeksnede: wie bij een prent uitkwam, werd er de gelukkige eigenaar van. Eenvoudig vermaak dus.
We zullen wel nooit te weten komen of één afbeelding de voorkeur van de spelers genoot. Het aanbod was zeer divers: een hert, een luipaard, een griffioen, een ezel, een stekelvarken, een ander hert, een ijsvogel, een moeflon, een distelvink en een uil. Twee van de afgebeelde dieren, de moeflon en de distelvink, komen trouwens ook als illustratie voor in een Frans tijdschrift uit het fonds van Brepols.
Het blijft moeilijk om de vinger te leggen op het doen en laten van kinderen in een ver verleden. Deze prent is net daarom speciaal. Ze biedt een kleine, maar waardevolle inkijk in het dagelijkse leven van kinderen aan het eind van de 19de eeuw.
Fleur Van Achter