Een militair deuntje in beeld gebracht

Smeekens detail.tiff

De prent ‘Musique militaire’ toont een stoet van vijftien militairen in uniform. Tien van hen vormen een muziekkapel. Ze bespelen trommels, fluiten, trompetten, een Turkse schel, cimbalen en een Frans basinstrument, het serpent. Helemaal onderaan overloopt een Frans-Nederlandse tekst in kort bestek de geschiedenis van de militaire muziek.

De verschillende uniformen en attributen verwijzen naar de uiteenlopende posities van de soldaten in het leger. Zo lijkt de eerste figuur bovenaan, door zijn bijl, hoofddeksel en voorschoot, een sappeur te zijn. Binnen het leger groeven sappeurs vroeger de loopgraven en tunnels. De tweede persoon is een tamboer-majoor met staf. Op de onderste rij gaat het van links naar rechts vermoedelijk om een kurassier, een lansier en een jager te paard.

De achtergronden van de afbeeldingen wisselen. Bovenaan is een fort te zien en op de middelste rij rechts zien we een ommuurd gebouw. Onderaan is het decor tot enkele lijnen beperkt. De illustraties werden uitsluitend met rode waterverf ingekleurd – een zeer sobere uitvoering dus.

Militaire prenten zoals deze werden vaak verknipt, zodat kinderen met de individuele figuren konden spelen.

Vita Smeekens

Studente Vita Smeekens legt uit waarom deze prent haar zo aanspreekt

Smeekens totaal.jpg

Klik op de prent om meer details te ontdekken